15 sonuçtan 1-12 arası gösteriliyor

Caner Nar

Dr. Caner Onur tarafından geliştirilerek ülkemizde çekirdeksiz nar adı altında satılmıştır. Depolanmaya uygundur. Meyve boyu ve ağırlığı büyüktür. Kabuk rengi Koyu kırmızı dane rengi bordo, koyu kırmızıdır. Kabuk rengi ve meyve büyüklüğü tatmin edici olduğu için son senelerde ihracat için gündeme gelmektedir. Gerek sofralık gerekse sanayi olarak tüketime uygundur.

Enterdonat Limon

Bu çeşit, dünyada en fazla Türkiye'de ve özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde üretilmektedir. Çok erkenci olan bu limon, Türkiye'nin limon ihracatında en büyük paya sahiptir. Meyvesi büyük, şekli uzun silindiriktir.

Fremont Mandalina

Bu çeşit yalnızca Türkiye'de, özellikle Adana-Mersin bölgesinde yetiştirilmektedir ve ihracat için Orta Doğu ülkelerine yönelik bir mandalina türüdür. Meyveleri yuvarlak ve küçüktür. Meyve kabuğu hasat döneminde koyu kırmızı-portakal renkli, parlak ve düzgündür; kalınlığı 3. mm'dir. Kabuk meyve etine sıkı bağlıdır. Kolayca puflaşma görülmez. Meyve eti koyu portakal renkli, yumuşak ve lezzetlidir.

Hicaz Nar

Hicaz narı hoş ve hafif mayhoş olan,çok koyu kırmızı(bordo ya yakın) renkli,çekirdeği dişe dokunmayan dayanıklı ve sanayi tipi bir nar türüdür. Ülkemizde yaklaşık olarak 98 tür nar bulunmaktadır. Ülkemizin marmara, ege, akdeniz bölgelerinde özellikle sulanabilir dağ ve ova arazilerinde rahatlıkla yetişebilen -28C’ soğuğa dayanıklı hicaz narının her geçen gün önemi anlaşılmaktadır.

Kütdiken Limon

Türkiye'de üretilen en eski limon çeşididir. Kalın kabukludur. Şeker miktarı %8,81, asit miktar %7,16'dır. Meyve suyu miktarı çok yüksek değildir. On veya fazla sayıda çekirdeklidir. Yüksek verimlidir ve düzenli meyve verir. Orta mevsim çeşididir. Depolamaya uygun olduğu için kasım ayından şubat ayına kadar hasat edilebilir. Uygun koşullarda hasat edilen, paketlenen ve depolanan bu tür 9 aya kadar depolanabilir. Bu özellik kütdiken limona olan talebi artırmaktadır. Türkiye'de üretimi ve depolanması en çok yapılan, depolanmaya en elverişli ve çok üstün meyve kalitesine sahip bir çeşittir. Üstün kalitesi ve depolanabilir olması ihracata elverişliliğini de artırmaktadır.

Lamas Limon

Bu çeşit, ekoloji seçici olduğu için Akdeniz Bölgesinde Mersin'in batısında (Erdemli, Silifke) spesifik bir bölgede yetiştirilmektedir. Türkiye'de İnterdonato'dan sonra en erkenci limon çeşidi olan Lamas, çok kaliteli bir limon çeşididir. Depolamaya ve taşımaya çok elverişlidir.

Minneola Mandalina

1980'li yıllardan sonra, özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde en fazla yayılan bir Tanjelo çeşididir. Meyveleri oldukça büyük ve armudi bir görüntüye sahiptir, sap kısmında belirgin boyunludur ve az çekirdeklidir. Meyve kabuğu hasat döneminde koyu-portakal renkli, parlak ve düzgündür; kalınlığı 3.62 mm'dir.

Navelina Portakal

California menşeei Navel türü portakallardan biridir. Ağaçları güçlü bir yapıya ve gelişime sahiptir. Verimli ve Washington'dan iki hafta daha erkencidir. Meyveleri Washington Navel'den daha küçük, daha oval şekilli ve daha düşük kalitedir. Şeker miktarı %11,2, asit miktarı %0,89, şeker/asit oranı 12,6'dır. Göbekli portakallar içerisinde en erkencilerden biridir. İç olgunluğa kabuk renginden önce ulaşır. Sarartma işlemi yapılması problemsizdir. İspanya'da kabul edilebilir iç kalite standartlarına ekim ortasında ulaşır.

Ruby Red Greyfurt

Dünyada en fazla üretilen çeşittir. Yüksek ve düzenli veriminden dolayı Türkiye'nin Batı Akdeniz Bölgesinde en çok yetiştirilen çeşitlerden biridir. şekli basık yuvarlak, orta irilikte olan bu meyvenin kabuğu pembemsi sarı portakal rengi, hafif pürüzlüdür, ortalama 7 mm kalınlığındadır.

Satsuma Mandalina

Son yıllarda Satsuma grubuna ait Okitsu çeşidi de Türkiye'de ve özellikle Doğu Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Meyveler oldukça büyük ve yassıdır. Çekirdeksiz olup, kabuk kolayca soyulur ve şekerli bir mandarin türüdür. Dayanıklı bir çeşit olup, Owariden 3-5 hafta daha erkencidir. Türkiye'de yetiştirilen Satsumaların çoğu Owari grubuna aittir.

Star Ruby Greyfurt

Bu çeşit özellikle Türkiye'nin Batı Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir ve son yıllarda hızla yayılmaktadır. Taze tüketim için en fazla ihraç edilen çeşitlerden biridir. Greyfurtlar içinde en koyu renge sahip olan çeşittir. şekli yuvarlak hafif basık olan bu meyvenin dışı ve içi oldukça kırmızıdır.

Valencia Portakal

Bu çeşidin Türkiye'de başlıcaüretim bölgesi, Akdeniz Bölgesidir. Değişik ekolojik koşullara çok iyi uyum sağlayabilen bir çeşittir. En geçici tatlı portakal olup sıcağa çok dayanıklı bir çeşittir. Değişik isimler altında tanınan bu çeşit hem sofralık hem de sanayiye elverişli bir portakal türüdür. Aromalı, lezzetli ve yüksek kalitededir.